Alege-ți traseul cu sens!

Îți stabilești acum traseul DiscoverEU? Cu puțină pregătire, poți să descoperi mult mai mult decât locuri frumoase și oameni interesanți. Nu că asta nu ar fi suficient!

O călătorie prin Europa îți poate oferi mult mai mult! Te poate ajuta chiar în viitoarea ta viață profesională, indiferent dacă știi deja ce vrei să faci, sau încă nu te-ai hotărât.

 

Cum îți alegi traseul potrivit? În câțiva pași simpli:

  1. Gândește-te la cea mai mare pasiune a ta, sau una dintre ele, sau la domeniul care te interesează cel mai tare sau chiar la domeniul în care îți dorești să studiezi.
  2. Caută în Europa locațiile în care pasiunea ta e exprimată cel mai bine și vezi care dintre ele sunt deschise pentru vizitatori. Sau caută evenimentele internaționale care adună oameni cu aceleași pasiuni ca și tine!
  1. Stabilește-ți 2-3 obiective legate de pasiunea ta și caută-ți ruta potrivită!
  2. Vizitează locurile, întreabă oamenii. Pune-ți curiozitatea la treabă! Abordează vizita ca un detectiv!
  3. Pentru super extra bonus, notează concluziile tale undeva. Sigur te vei bucura să te poți întoarce la ele în viitor!

 

Îți poți urma pasiunile, oricare ar fi ele, încercând, în călătoria ta, să iei legătura cu o casă de modă, un atelier de bijuterie sau atelierul unui artist, un influencer pe care-l urmărești, o fermă de permacultură, o redacție de ziar, un ONG, o cafenea socială, un adăpost de animale, un studio de dans... - iar aici exemplele depind doar de pasiunea pe care o ai.

În plus, Airbnb.com oferă acum, pe lângă locuri de cazare accesibile, și experiențe din care poți învăța cum să pregătești preparate culinare locale, detalii despre natura din locurile pe care le vizitezi, meșteșuguri și diferite forme de artă și multe altele.

 

Ca să te ajutăm puțin, lăsăm mai jos câteva idei, pe diferite domenii. Sunt doar câteva exemple din locurile și lucrurile pe care le poți descoperi în această călătorie! 

 

VOLUNTARIAT 

 

 

O variantă foarte bună să afli cât mai multe detalii despre locul pe care-l vizitezi este să faci voluntariat. Caută ONG-uri sau festivaluri din orașul în care călătorești și intră în contact cu ei. S-ar putea să aibă proiecte în care să te poți implica pe termen scurt, câteva zile sau săptămâni. 

De exemplu, Londra are platforma Team London, pe care poți găsi toate oportunitățile de voluntariat deschise în orice moment. Sigur, nu toate orașele sunt chiar așa de organizate, dar poți oricând să cauți pe internet „volunteering in…” și să adaugi fie orașul în care mergi, fie festivalul la care ți-ar plăcea să activezi.

O altă idee - dacă ești pasionat de voluntariat - este un tur al Capitalelor Europene ale Voluntariatului. Știai că există acest titlu? Capitala Europeană a Voluntariatului este o competiție organizată de CEV - Centrul European pentru Voluntariat încă din 2013 - Anul European al Cetățenilor. Prima capitală a fost Barcelona - un loc minunat din care ai putea începe turul Capitalelor, care te va purta spre Lisabona, Londra, Sligo, Aarhus si…. pe celelalte chiar te încurajăm să le descoperi tu. Știi oare care este Capitala Europeană a Voluntariatului 2022?

În oricare din aceste orașe vei poposi, vei descoperi că voluntariatul nu este deloc un concept străin pentru oamenii de toate vârstele, că există organizații active cu care te poți întâlni să afli despre cultura locală a voluntariatului, despre cauzele în care se implică oamenii, să strângi idei și, de ce nu, contacte pentru viitoare proiecte. În Capitalele Europene ale Voluntariatului - municipalitatea este deja un suporter al mișcării de voluntariat și investește în infrastructura de voluntariat - adică în centre de voluntariat, resurse, oportunități. Dacă ajungi pe acolo, colectează ideile și bunele practici, fă postări, ia interviuri - adună dovezi că se poate - poate mai multe autorități locale din România se vor convinge despre valoarea voluntariatului și vor sprijini ecosistemele de tineret și voluntariat. Poate vei fi chiar tu cel/cea care pune bazele unei viitoare Capitale Europene a Voluntariatului din România.

 

 

CULTURĂ 

 

 

Există o mulțime de festivaluri și sărbători în Europa care exprimă în moduri reprezentative anumite părți ale culturii locale: câteva exemple foarte cunoscute sunt Oktoberfest, Carnavalul măștilor din Veneția și Tomatina din Valencia, care e practic o mare.. bătaie cu roșii. Pe stradă! 

Dar cum au apărut ele? Ce reprezintă? Și ce alte lucruri se mai sărbătoresc de sute de ani pe continentul nostru? Caută o listă cu sărbători sau festivaluri culturale și alege ce ți se pare mai interesant!

Asociezi ideea de muzeu cu ideea de cultură? Știi că există și unele mai puțin tipice, precum  Muzeul jocurilor pe calculator la Berlin, Muzeul Berii de la Riga, Muzeul semnelor de neon la Varșovia și Muzeul Relațiilor Eșuate de la Zagreb? Și mai sunt o mulțime de alte muzee care adună la un loc cele mai specifice pasiuni ale oamenilor! 

 

PSIHOLOGIE 

 

 

O călătorie poate oricând să fie interesantă pentru un pasionat de psihologie! O variantă evidentă e să intri în vorbă cu cât mai mulți oameni. Dar dacă nu ești neapărat extrovertit și opțiunea asta nu e pentru tine, poți încerca să găsești contexte care să te ajute, cum ar fi să te cazezi la localnici (prin Airbnb sau chiar Couchsurfing - apropo de canapele), să participi la evenimente locale sau să te înscrii voluntar. 

Pentru o abordare puțin mai teoretică, poți vizita și muzee, cum sunt Muzeul Minții sau Sigmund Freud Museum

 

 

ȘTIINȚE EXACTE 

 

 

Cele mai renumite Centre sau Muzee de știinte sunt listate aici: https://www.inspirock.com/science-museums-in-europe, dar ele sunt foaaarte multe, după cum se vede și aici: https://www.ecsite.eu/members/directory. În funcție de unde te vezi peste câțiva ani, ar putea fi interesant să vizitezi și Muzeul Nobel

 

 

TURISM 

 

 

Dacă te gândești că ți-ar plăcea să lucrezi în turism, nu e nimic mai potrivit decât o călătorie, să observi serviciile oferite la diferite tipuri de cazare, atracțiile turistice și accesibilitatea lor pentru vizitatori, locurile de distracție, spațiile culturale etc . Acum ai experiența turistului, dar poți deja face o listă cu lucrurile care sunt nemaipomenite și cele care ar putea fi îmbunătățite. În plus, ai putea discuta direct cu oamenii care lucrează deja în domeniu, despre viața lor profesională.

 

 

ȘTIINȚE POLITICE, JURIDICE ȘI EUROPENE 

 

 

La Parlamentarium în Bruxelles, poți înțelege ușor de ce s-a format Parlamentul European și cum funcționează el. Ore de vizită și tururi ghidate mai poți găsi în multe alte instituții, sau chiar la curți de justiție. 

Artă, muzică, fotografie, arhitectură, cinematografie.

Chiar dacă nu se găsesc chiar în fiecare orășel, Europa e totuși plină de muzee și galerii de artă, expoziții, sau festivaluri. Caută câteva informații despre artistul, curentul, stilul tău preferat. Va fi greu să alegi dintre ele!

 

 

ISTORIE 

 

 

Dacă ești pasionat de istorie, în special de momente sau personaje istorice europene, acum e momentul să vezi unde au luat loc sau unde și-au petrecut viața. Sunt șanse mari să găsești și mai multe informații interesante într-un muzeu dedicat sau un memorial.

 

 

NATURĂ ȘI PROTECȚIA MEDIULUI 

 

 

Dacă dorești să explorezi mai degrabă minunile naturii, nu e greu să găsești peisaje fantastice, pentru că internetul se bate în a face liste cu cele mai frumoase locuri din Europa. Dacă vrei să afli mai multe despre protecția naturii, despre biodiversitate sau despre anumite specii, ai putea alege un traseu care include și un parc național (aici e o listă cu 50 dintre ele), un muzeu al naturii (vezi o listă aici) sau o organizație care activează în domeniu.

Woof este o federație de ferme organice, la care te poți caza și de la care poți învăța despre metode agricole sustenabile, prin.. practică directă! Nu vei avea de plătit cazarea, însă va trebui să-ți sufleci mânecile și să te pui puțin pe treabă la fermă.

Worldpackers sunt ferme de permacultură, care găzduiesc voluntari care contribuie în diferite feluri la activitatea lor.

Vizualizări
Portalul European pentru tineret
Următoarele termene limită
ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
9 Iunie 2024 - 13 Iunie 2024
Loc desfăşurare
Jud. Bucuresti, Bucuresti, To be decided
Perioada:
17 Iunie 2024 - 21 Iunie 2024
Loc desfăşurare
Jud. Bucuresti, Bucuresti, Online
ULTIMELE ştiri
17 Aprilie 2024

Tu te numeri printre ei?

17 Aprilie 2024

Continuăm plantările

Portalul European pentru tineret
Următoarele termene limită
ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
9 Iunie 2024 - 13 Iunie 2024
Loc desfăşurare
Jud. Bucuresti, Bucuresti, To be decided
Perioada:
17 Iunie 2024 - 21 Iunie 2024
Loc desfăşurare
Jud. Bucuresti, Bucuresti, Online
ULTIMELE ştiri
17 Aprilie 2024

Tu te numeri printre ei?

17 Aprilie 2024

Continuăm plantările

 
Acest site foloseşte cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Mai multe informații aici.