Măsuri de siguranță

Să călătorești cu DiscoverEU este o experiență distractivă, de învățare și plină de satisfacții. Deși pentru cei mai mulți călători este o ocazie de a crea amintiri fantastice, este recomandabil să fii pregătit pentru orice eventualitate, mai ales că probabil vei petrece timp într-un mediu necunoscut.

 

Iată câteva întrebări frecvente despre cum să rămâi în siguranță în timp ce călătorești cu DiscoverEU.

 

SFATURI GENERALE DE SIGURANȚĂ

 

 

Care sunt câteva sfaturi generale pentru a rămâne în siguranță în timpul călătoriei?

Pregătirea este cheia pentru a minimiza riscul. Asigură-te că te informezi bine despre destinațiile tale, fă rezervările pentru cazare în avans și păstrează - pentru orice eventualitate - copii de rezervă, tipărite ale acestora, dar și ale altor documente importante. De asemenea, ar trebui să îți ții la curent familia și prietenii cu privire la itinerariul tău complet, astfel încât să știe unde te afli în orice moment.

Dacă este posibil, cel mai bine este să călătorești într-un grup de oameni pe care îi cunoști și în care ai încredere, astfel încât să puteți avea grijă unul de celălalt. Nu uita să ai în bagaj și o trusă de prim ajutor!

Cel mai important, fii atent la împrejurimile în care te afli și fii vigilent – folosește-ți judecata – dacă ceva îți ridică suspiciuni.

 

Cum pot fi în siguranță când călătoresc singur?

Ține-ți mereu familia și prietenii informați despre itinerariul tău complet. Poate vrei să îți semnalezi sau înregistrezi vizita la ambasada sau consulatul de la destinație.

Păstrează-ți banii, cardurile și documentele în locuri separate – de exemplu în diferite genți sau buzunare.

Informează-te amănunțit despre locurile de cazare – caută recenzii de călătorie în prealabil. Ia măsuri de precauție cu obiectele de valoare atunci când ești în zone comune – folosește un seif, dacă este posibil – și nu lăsa străinii să intre neînsoțiți în camera ta.

De asemenea, este o idee bună să ai la tine un telefon de rezervă (unul vechi și ieftin e de ajuns) sau un încărcător mobil pentru a evita rămânerea fără baterie în momentele cruciale.

De asemenea, poți cere sfaturi de la colegii tăi pe grupul oficial de Facebook DiscoverEU.

 

PĂSTRAREA ÎN SIGURANȚĂ A OBIECTELOR DE VALOARE

 

 

Cum îmi pot păstra documentele în siguranță?

Este o idee bună să faceți duplicate ale tuturor documentelor importante: cărți de identitate, pașapoarte, itinerarii, rezervări etc. Poate fi, de asemenea, util să tipărești adrese și numere de telefon relevante – păstrează copii de rezervă într-o geantă impermeabilă și trimite copii digitale către familie si prieteni. Poți lua la tine și un dispozitiv USB cu toate aceste documente.

 

Cum îmi pot păstra lucrurile de valoare în siguranță?

Nu lăsa niciodată lucrurile nesupravegheate. Acolo unde este posibil, utilizează un dulap sau un seif pentru depozitarea obiectele tale de valoare, mai ales când stai în locuri cu facilități comune. Când pleci din locul unde ești cazat, ia la tine doar lucrurile de care ai nevoie în acea zi.

 

ÎN CAZ DE URGENȚĂ

 

 

Ce ar trebui să fac în caz de urgență?

112 este numărul european pe care să îl apelezi în cazul unei urgențe. Apelarea numărului te va pune în contact cu poliția, pompierii, ambulanța și serviciile de salvare în orice țară din UE.

De asemenea, poate fi necesar să contactezi cea mai apropiată ambasadă sau consulat – accesează pagina oficială a UE pentru ambasade și consulate în UE.

 

CĂLĂTOREȘTE ÎN SIGURANȚĂ ÎN CONTEXT COVID-19

 

 

Cum mă pot proteja împotriva COVID-19?

Dacă este posibil, cel mai bine este să te vaccinezi înaintea călătoriei. Poți accesa ReopenEU – loc unde vei găsi informații actualizate despre măsurile pe care le iau țările în contextul pandemiei. Asta te va ajuta să îți planifici călătoria. Organizația Mondială a Sănătății menține și o pagină web privind măsurile generale de siguranță COVID-19. În general, este indicat să eviți aglomerația, să te speli sau să îți dezinfectezi mâinile des (ține sticla cu gel dezinfectant aproape!) și dacă îți vine să strănuți sau să tușești, fă asta în cot.

Sfat: ia cu tine gel dezinfectant pentru mâini și mai multe măști reutilizabile – le poți pune în două pungi separate: una pentru măști curate și una pentru cele folosite.

 

Ce se întâmplă dacă mă îmbolnăvesc în timpul călătoriei?

Cardul european de asigurări de sănătate (CEAS) îți permite să ai acces la asistență medicală publică în cele 27 de state membre UE, plus Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Consultați pagina oficială pentru a afla cum să aplici pentru card și cum să îl utilizezi în timpul călătoriei. E important să reții că acest card acoperă doar costurile medicale.

De asemenea, ar trebui să ai și o asigurare de călătorie – de exemplu de la o bancă sau companie de asigurări.

 

SIGURANȚA DIGITALĂ

 

 

Este sigur să utilizezi Wi-Fi public?

Rețelele Wi-Fi publice pot fi riscante și datele tale personale pot fi expuse riscului – în special dacă wi-fi-ul este neidentificabil. Cel mai bine este să folosești serviciul de roaming gratuit disponibil în toate țările UE care îți permite să folosești telefonul în același mod ca în țara ta sau să cumperi o cartelă SIM preplătită la sosirea la destinație.

 

Cum pot posta în siguranță imagini cu călătoria mea pe social media?

Nu împărtăși niciodată informațiile tale personale în mod public pe social media. Când încarci imagini în timp ce călătorești, asigură-te că toate detaliile personale (de ex. pașaportul, biletul de tren) sunt ascunse sau complet estompate.

 

PĂSTREAZĂ-ȚI FAMILIA ȘI PRIETENII INFORMAȚI

 

 

Cum pot să-mi salvez persoane de contact în caz de urgență?

Dacă te afli într-o situație de urgență, poate fi util pentru persoanele care îți vin primele în ajutor să-ți poată contacta rudele apropiate. “ICE” este acronimul universal recunoscut pentru “În caz de urgență”. Salvând numerele părinților, ale partenerilor sau ale colegilor tăi sub numele ICE (sau ICE1, ICE2 etc.), aceste contacte pot fi găsite rapid. Multe smartphone-uri au funcționalități ICE încorporate. Pe dispozitivele Android, poți găsi “Contacte de urgență” în “Setări” -> “Siguranță personală”. Pe telefoanele Apple, poți găsi setarea “Contacte de urgență” în aplicația “Sănătate”.

 

DREPTURILE PASAGERILOR

 

 

Ce se întâmplă dacă zborul/ trenul/ autobuzul/ vaporul meu este întârziat/ anulat/ etc.?

Toți pasagerii care folosesc transportul public din UE sunt acoperiți de Drepturile pasagerilor din UE, care îi protejează pe aceștia în caz de întârzieri sau anulări. Întotdeauna ai dreptul la informații adecvate despre cauza întârzierii și ce măsuri se iau pentru a se rezolva problema. În funcție de durata întârzierii, este posibil să ai dreptul la mâncare, cazare și/sau o călătorie gratuită de întoarcere înapoi la punctul de plecare inițial.

 

ALTE MĂSURI DE SIGURANȚĂ

 

 

Ca femeie care călătorește singură, cum pot fi în siguranță?

Atunci când călătorești singură, este bine să ai la tine un fluier sau o alarmă de urgență. Cazarea comună, cu alte persoane străine, este o variantă mai accesibilă, însă poate fi inconfortabil pentru unele femei. Multe hosteluri oferă camere doar pentru femei - iar unele dintre ele sunt exclusiv pentru femei. 

 

Cum pot să evit înșelăciunile?

Escrocherii stradale sunt comune în întreaga lume – în special în centrele orașelor mari sau dens populate și în zonele turistice. Cel mai bun mod de a te proteja de escroci este să fii pregătit/ă. Află despre cele mai frecvente 10 escrocherii de care să te aperi în călătoria ta.

 

Cum pot să știu că mâncarea pe care o mănânc este sigură?

Fii atent/ă la vânzătorii de alimente fără licență – în special în locurile în care mâncarea stradală este obișnuită. Un sfat bun este să mănânci în locuri populare, unde sunt cozi lungi sau să ceri sugestii de la recepționerul hostelului tău. De asemenea, poți cere sfaturi pe grupul oficial de Facebook #DiscoverEU.

Dacă știi că ai anumite cerințe alimentare, îți recomandăm să pregătești carduri cu traduceri în limba locală ale alergiilor pe care le ai, pentru a te asigura că eviți alimentele nesigure pentru tine.

 

Vizualizări
Portalul European pentru tineret
Următoarele termene limită
ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
9 Iunie 2024 - 13 Iunie 2024
Loc desfăşurare
Jud. Bucuresti, Bucuresti, To be decided
Perioada:
17 Iunie 2024 - 21 Iunie 2024
Loc desfăşurare
Jud. Bucuresti, Bucuresti, Online
ULTIMELE ştiri
17 Aprilie 2024

Tu te numeri printre ei?

17 Aprilie 2024

Continuăm plantările

Portalul European pentru tineret
Următoarele termene limită
ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
9 Iunie 2024 - 13 Iunie 2024
Loc desfăşurare
Jud. Bucuresti, Bucuresti, To be decided
Perioada:
17 Iunie 2024 - 21 Iunie 2024
Loc desfăşurare
Jud. Bucuresti, Bucuresti, Online
ULTIMELE ştiri
17 Aprilie 2024

Tu te numeri printre ei?

17 Aprilie 2024

Continuăm plantările

 
Acest site foloseşte cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Mai multe informații aici.