Inițiativa „Rețele de orașe” a programului „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori” promovează schimburile între cetățeni, în special prin intermediul rețelelor de orașe, pentru a pune în valoare patrimoniul divers al Europei și a construi un viitor comun. De asemenea, își propune să dezvolte rețele durabile de orașe și să aprofundeze cooperarea privind integrarea europeană.
Priorități
- Creșterea implicării cetățenilor în societate și în viața democratică a UE
- Promovarea conștientizării drepturilor cetățenești și a valorilor comune ale UE
- Consolidarea dimensiunii europene și a legitimității democratice a procesului decizional al UE
- Promovarea participării active a cetățenilor și a societății civile la elaborarea politicilor la toate nivelurile
- Promovarea diversității și combaterea discriminării și rasismului la nivel local
- Creșterea gradului de conștientizare cu privire la rolul și contribuția minorităților în societatea europeană
- schimbul de bune practici privind prevenirea violenței împotriva femeilor, a violenței domestice și a violenței împotriva copiilor
- Promovarea participării democratice prin activități culturale
Solicitanții eligibili trebuie să fie:
- Persoane juridice (organisme publice sau private)
- Stabiliți în statele membre ale UE [inclusiv în țările și teritoriile de peste mări (TTPM), în țările asociate la programul CERV
- Solicitanții principali și co-solicitanții trebuie să fie orașe/municipii fără scop lucrativ și/sau alte niveluri de autorități locale sau comitetele de înfrățire ale acestora sau alte organizații fără scop lucrativ care reprezintă autoritățile locale.
- Activitățile trebuie să aibă loc în cel puțin două țări eligibile diferite.
- Cererea trebuie să implice cel puțin patru solicitanți (care nu sunt entități afiliate sau parteneri asociați) din cel puțin patru țări eligibile diferite, dintre care cel puțin două sunt state membre ale UE.
Activități eligibile
- Ateliere de lucru, seminarii, conferințe, activități de formare, reuniuni ale experților, webinarii, activități de sensibilizare, evenimente de mare vizibilitate, colectarea și consultarea datelor, dezvoltarea, schimbul și diseminarea de bune practici între autoritățile publice și organizațiile societății civile, dezvoltarea de instrumente de comunicare și utilizarea rețelelor sociale.
- Proiectele se pot baza pe rezultatele consultărilor cu cetățenii și pot conduce la dezbateri privind modalități specifice de a crea o UE mai democratică, de a încuraja cetățenii să se reangajeze în UE și de a-i ajuta să dezvolte un sentiment mai puternic de apartenență la proiectul european.
- Activitățile trebuie să aibă loc în cel puțin două țări eligibile diferite.
- Proiectele trebuie să dureze între 12 și 24 de luni
Granturi
Valoarea minimă a grantului: 100.000 EUR.
Valoarea maximă a grantului: fără limită.
Termen limită: 27 martie 2025, ora 17.00, ora Bruxelles-ului.
Citește mai multe aici.