Echipe de voluntariat în domenii cu prioritate ridicată ale Corpului European de Solidaritate (ESC)

Termen de înscriere
11 Februarie 2025
Data de finalizare
00 0000
Tip eveniment
Granturi

Echipele de voluntariat în domenii cu prioritate ridicată sunt proiecte la scară largă care sprijină activitățile echipelor de voluntariat de tineri din cel puțin 2 țări diferite, care se reunesc pentru a-și exprima solidaritatea prin desfășurarea de intervenții cu impact puternic pe termen scurt, care abordează provocări societale în domenii de politică definite la nivelul UE. Corpul European de Solidaritate urmărește să promoveze solidaritatea ca valoare, în principal prin voluntariat, pentru a consolida implicarea tinerilor și organizațiilor în activități de solidaritate accesibile și de înaltă calitate, ca mijloc de a contribui la consolidarea coeziunii, solidarității, democrației și cetățeniei în Europa.


Prioritatea din acest an se concentrează pe reducerea impactului și redresarea COVID-19, în special prin sprijinirea sistemelor de sănătate și de asistență socială, prin activități care abordează prevenirea, promovarea și sprijinul în domeniul sănătății; abordarea provocărilor majore de sănătate.

 

Obiective

Echipele de voluntariat în domenii cu prioritate ridicată vor viza în special:

  • să contribuie la îmbunătățirea sănătății și bunăstării persoanelor vulnerabile, inclusiv a persoanelor afectate de boli cronice sau care pun viața în pericol (de exemplu, cancer);
  • să contribuie la construirea unor societăți incluzive, prin protejarea grupurilor vulnerabile precum persoanele dependente de droguri și alcool, vârstnicii și copiii, migranții, persoanele fără adăpost etc. de impactul COVID-19 și alte boli;
  • să încurajeze cooperarea europeană pentru a consolida capacitatea sectorului de solidaritate de a aborda provocările comune europene, cum ar fi criza de sănătate, protecția grupurilor vulnerabile prin crearea de rețele și schimbul de experiență;
  • sî sensibilizeze cu privire la prevenție prin campanii de promovare și diseminare a informațiilor, discuții publice în vederea îmbunătățirii sănătății generale a populațiilor europene.

 

Organizațiile trebuie să conceapă activități accesibile și incluzive, ținând cont de opiniile și nevoile participanților cu oportunități reduse.

Activitățile de voluntariat trebuie să promoveze un comportament responsabil și durabil din punct de vedere ecologic în rândul participanților, sporind gradul de conștientizare cu privire la importanța acțiunii pentru reducerea sau compensarea amprentei de mediu a activităților.

Organizațiile participante sunt încurajate să utilizeze instrumente digitale și metode de învățare pentru a-și completa activitățile fizice, pentru a îmbunătăți cooperarea dintre organizațiile partenere și calitatea activităților.

 

Organizații participante eligibile

Orice organizație stabilită legal într-o țară participantă la program sau într-o țară parteneră, care deține un Certificat de calitate pentru voluntariat sau o Acreditare Erasmus+ de voluntariat validă.

Organizațiile participante trebuie să dețină un Certificat de calitate pentru voluntariat valabil sau o Acreditare Erasmus+ de voluntariat cel târziu la începutul activităților în care sunt implicate și pe toată durata activităților.

 

Cine poate aplica

Orice organizație participantă eligibilă stabilită legal într-o țară din program și orice organizație internațională. Organizația aplică în numele tuturor organizațiilor participante implicate în proiect. Organizația solicitantă trebuie să dețină Certificat de calitate pentru voluntariat sau o Acreditare Erasmus+ de voluntariat validă la data limită de aplicare și pe toată durata proiectului.

 

Activități eligibile

  • Echipele de voluntariat sunt activități de solidaritate care permit grupurilor de minim 5 participanți să deruleze împreună activități de voluntariat pentru o perioadă cuprinsă între 2 săptămâni și 2 luni. Componența echipei trebuie să fie internațională (inclusiv participanți din cel puțin două țări diferite), cu cel puțin un sfert din membrii echipei care provin din țări diferite de țara în care are loc activitatea. În cadrul echipelor de voluntariat, voluntarii Corpului European de Solidaritate vor desfășura sarcini pentru un proiect pe o scurtă perioadă de timp. În ciuda duratei mai scurte, aceste activități vor fi valoroase atât pentru persoanele implicate, cât și pentru comunitățile care beneficiază de acest serviciu. Voluntarii vor desfășura activitatea în grup. Acesta poate fi un stimulent pentru tinerii care nu se simt pregătiți să se angajeze singuri în experiențe provocatoare. Activitatea va fi mai scurtă ca durată. Acest lucru poate încuraja participarea acelor tineri care nu se pot angaja pentru o perioadă lungă de timp din cauza studiilor sau a locurilor de muncă, dar doresc totuși să fie de ajutor comunității. Cele de mai sus sprijină un format incluziv, deosebit de potrivit pentru o primă experiență de voluntariat și pentru participarea tinerilor cu oportunități reduse. Ele pot servi astfel drept o cale de intrare pentru activități pe termen lung sau chiar pot oferi un stimulent pentru a începe un proiect de solidaritate propriu.
  • Activitățile complementare sunt activități secundare relevante, concepute cu scopul de a crea valoare și a îmbunătăți rezultatele proiectului, precum și pentru a consolida impactul acestuia la nivel local, regional și/sau european. Aceste activități complementare vizează, de asemenea, sensibilizarea cu privire la valoarea voluntariatului pentru tineri și pentru comunități, precum și consolidarea recunoașterii abilităților și competențelor dobândite de voluntari.
  • Vizitele de planifificarea prealabilă sunt vizite de planificare la locurile de desfășurare a activităților de voluntariat, înainte de începerea acestora, pentru a asigura activități de înaltă calitate care implică tineri oportunități reduse sau atunci când vizita este necesară pentru implementarea unei activități cu o puternică dimensiune de incluziune. Vizita se poate concentra pe facilitarea și pregătirea aranjamentelor administrative, construirea încrederii și înțelegerii și stabilirea unui parteneriat solid între organizații și persoanele implicate.

 

Durata proiectului

Durata proiectului trebuie să fie cuprinsă între 12, 24 și 36 de luni.


Durata activității: între 2 săptămâni și 2 luni, fără a lua în calcul timpul petrecut în mijloace de transport.

 

Participanți eligibili: Tineri între 18 și 30 de ani care au reședința legală într-o țară participantă la program sau într-o țară parteneră învecinată UE și s-au înregistrat pe portalul Corpului European de Solidaritate. Minim 5 participanți. Echipa trebuie să fie compusă din participanți care provin din cel puțin două țări diferite și cel puțin un sfert din membrii echipei care provin din țări diferite de țara în care are loc activitatea. Tinerii pot fi implicați într-o singură activitate odată.

 

Termen limită: 11 februarie 2025, ora 17:00 (ora Bruxelles-ului).

 

Pentru mai multe informații, vă rugăm să verificați Apelul.


Detalii aici.

Termen de înscriere
11 Februarie 2025
Data de finalizare
00 0000
Tip eveniment
Granturi
Portalul European pentru tineret
Următoarele termene limită
ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
8 Aprilie 2025 - 11 Aprilie 2025
Loc desfăşurare
România
Perioada:
3 Februarie 2025 - 7 Februarie 2025
Loc desfăşurare
Jud. Bucuresti, Online, Online
ULTIMELE ştiri
17 Ianuarie 2025

Nu rata această ocazie de a modela viitorul educației digitale și de a-ți face vocea auzită!

10 Ianuarie 2025

O poveste despre reziliență în timp de război

Portalul European pentru tineret
Următoarele termene limită
ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
8 Aprilie 2025 - 11 Aprilie 2025
Loc desfăşurare
România
Perioada:
3 Februarie 2025 - 7 Februarie 2025
Loc desfăşurare
Jud. Bucuresti, Online, Online
ULTIMELE ştiri
17 Ianuarie 2025

Nu rata această ocazie de a modela viitorul educației digitale și de a-ți face vocea auzită!

10 Ianuarie 2025

O poveste despre reziliență în timp de război

 
Acest site foloseşte cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Mai multe informații aici.