Erasmus+ - Proiecte de mobilitate pentru tineri - Schimburi de tineri

Termen de înscriere
01 Octombrie 2024
Data de finalizare
00 0000
Tip eveniment
Granturi

Erasmus+ sprijină mobilitatea de învățare în context nonformal sub forma schimburilor de tineri, având drept obiectiv să îi implice și împuternicească pe tineri pentru a deveni cetățeni activi, pentru a-i conecta la proiectul european și a-i ajuta să dobândească și să dezvolte competențe pentru viitorul lor profesional și, în general, pentru viață. 

 

Mai specific, schimburile de tineri au ca obiectiv:

  • promovarea dialogului intercultural, a învățării interculturale și a sentimentului de a fi european;
  • dezvoltarea abilităților și atitudinilor tinerilor; 
  • întărirea valorilor europene și înlăturarea prejudiciilor și stereotipurilor;
  • creșterea gradului de conștientizare pe teme relevante social și stimularea implicarea în societate și participarea activă.

 

Acțiunea este deschisă tuturor tinerilor, cu focus pe tinerii cu oportunități reduse. 

 

Ce fel de proiecte

“Schimburile de tineri” reprezintă oportunități care permit grupurilor de tineri cu vârsta cuprinsă între 13 și 30 de ani, din cel puțin două țări diferite să se întâlnească și să petreacă timp împreună pentru o perioadă de până la 21 de zile.

Schimburile de tineri sunt gestionate de organizații de tineret, grupuri informale de tineri sau alte organizații.

În timpul unui schimb de tineri, sprijinit de liderii de grup, participanții efectuează împreună un program de lucru (o combinație de ateliere de lucru, exerciții, dezbateri, jocuri de rol, simulări, activități în aer liber etc.) proiectate și pregătite de ei înșiși anterior schimbului.

Schimburile de tineri le permit acestora: să dezvolte competențe; să devină conștienți de subiecte/domenii tematice relevante din punct de vedere social; să descopere noi culturi, obiceiuri și stiluri de viață, în special prin învățare reciprocă; să consolideze valori precum solidaritatea, democrația, prietenia.

Procesul de învățare în schimburile de tineri este declanșat prin metode de educație nonformală.

Un schimb de tineri poate fi, de asemenea, un cadru bun pentru a discuta și a învăța despre aspecte legate de incluziune și diversitate.

Schimburile de tineri se bazează pe cooperarea transnațională între două sau mai multe organizații participante din diferite țări din interiorul și din afara Uniunii Europene.

Pe lângă schimburile de tineri, proiectele pot cuprinde și vizite pregătitoare. 

 

Organizații participante eligibile:

  • Organizații nonprofit, asociații, ONG-uri; ONG-uri europene pentru tineret; instituții publice la nivel local, regional, național; întreprinderi sociale; organisme cu scop lucrativ active în domeniul responsabilității sociale corporative;
  • Grupuri informale de tineri;
  • stabilite:

- într-un stat membru al UE (Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia , România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia);

- într-o țară terță asociată Programului (Macedonia de Nord, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Serbia, Turcia);

- sau într-o țară terță care nu este asociată Programului din Vecinătatea UE (Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova, Teritoriul Ucrainei, așa cum este recunoscut de dreptul internațional, Algeria, Egipt, Israel, Iordania , Liban, Libia, Maroc, Palestina, Siria, Tunisia, Teritoriul Rusiei, așa cum este recunoscut de dreptul internațional).

 

Cine poate candida:

Poate candida orice organizație eligibilă participantă sau grup stabilit într-o țară membră UE sau într-o țară terță asociată Programului. 

O activitate de mobilitate este transnațională și implică cel puțin două organizații participante (organizația de trimitere și organizația de găzduire) din diferite țări.

Activitatea trebuie să se desfășoare în țara uneia (sau mai multor, în cazul activităților itinerante) dintre organizațiile care participă la activitate.

 

Activități în țările participante la program sau în țări partenere asociate la program: toate organizațiile participante trebuie să provină dintr-o țară participantă la program sau dintr-o țară parteneră asociată la program.

Activități cu țările partenere neasociate la program din vecinătatea Uniunii Europene: activitatea trebuie să implice cel puțin o organizație dintr-o țară membră UE sau dintr-o țară parteneră neasociată la program din vecinătatea Uniunii Europene (regiunile 1-4).

 

Țări eligibile:
- state membre ale Uniunii Europene;
- țările participante la program care nu sunt membre UE: Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Turcia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Serbia;
- țările partenere din vecinătatea UE: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova, Teritoriul Ucrainei, astfel cum este recunoscut de dreptul internațional, Algeria, Egipt, Israel, Iordania, Liban, Libia, Maroc, Palestina, Siria, Tunisia, Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Teritoriul Rusiei, astfel cum este recunoscut de dreptul internațional.

 

Activități eligibile:
- Schimburi de tineri (5-21 de zile, excluzând zilele de călătorie)
 

Durata proiectului:
- Între 3 și 24 de luni

 

Unde se candidează:
- La agenția națională din țara în care este stabilită organizația solicitantă.

 

Termene limită:
23 februarie 2022 la 12:00 (amiază, ora Bruxelles-ului) pentru proiecte care încep între 1 iunie și 31 decembrie același an;
4 octombrie 2022 la 12:00 (amiază, ora Bruxelles-ului) pentru proiecte care încep între 1 ianuarie și 31 mai anul următor;
- Dacă este organizată o rundă suplimentară, candidaturile trebuie trimise până pe 4 mai 2022 la 12.00 (amiază, ora Bruxelles-ului), pentru proiecte care încep între 1 august și 31 decembrie același an.
 

Organizațiile interesate sunt încurajate să citească Ghidul programului Erasmus+ .

 

Pentru asistență, vă invităm să contactați agenția națională din țara dvs. 

 

Persoanele care doresc să candideze sunt invitate să contacteze organizația sau instituția de educație de care aparțin. 

 
Mai multe detalii la: http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/about_en

 

Termen de înscriere
01 Octombrie 2024
Data de finalizare
00 0000
Tip eveniment
Granturi
Portalul European pentru tineret
Următoarele termene limită
ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
14 Octombrie 2024 - 19 Octombrie 2024
Loc desfăşurare
România
Perioada:
16 Octombrie 2024 - 20 Octombrie 2024
Loc desfăşurare
Jud. Prahova, Ploiești
ULTIMELE ştiri
18 Septembrie 2024

Arată-ți spiritul competitiv și ia parte la provocările noastre din acest an!

11 Septembrie 2024

Descoperă cum poți explora Europa!

Portalul European pentru tineret
Următoarele termene limită
ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
14 Octombrie 2024 - 19 Octombrie 2024
Loc desfăşurare
România
Perioada:
16 Octombrie 2024 - 20 Octombrie 2024
Loc desfăşurare
Jud. Prahova, Ploiești
ULTIMELE ştiri
18 Septembrie 2024

Arată-ți spiritul competitiv și ia parte la provocările noastre din acest an!

11 Septembrie 2024

Descoperă cum poți explora Europa!

 
Acest site foloseşte cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Mai multe informații aici.