Experiența mea, ca tânără din mediul rural, la EYE 2023

Data: 26 Iulie 2023

Experiența din cadrul European Youth Event 2023 a fost una frumoasă și inspirațională, am întâlnit oameni din diferite țări ale Uniunii Europene, dar și tineri din țări care nu sunt membre UE care erau însă stabiliți în Europa.

Evenimentul a oferit o gamă foarte variată de activități, atât în interiorul Parlamentului European, cât și în EYE Village - zona special amenajată pentru EYE. Au fost activități la care trebuia să te înregistrezi de dinainte, dar și activități deschise pentru toată lumea.
Fiecare activitate a fost unică, de la organizații ale Parlamentului European, până la discuții cu primarul orașului Strasbourg. Au fost atât de multe activități că nici eu nu știu ce s-a întâmplat în fiecare, dar cu siguranță au fost interesante și incluzive pentru toți cei aproximativ 8.500 de participanți. Încă de când am confirmat oficial participarea la eveniment, am avut acces la o aplicație digitală, unde am putut vedea activitățile la care m-am înscris, dar și agenda completă, cu tooooooot ce se întâmpla în cadrul EYE.

Dar hai să vedem cum s-a petrecut toată aventura aceasta! :-)

Pe 8 iulie, seara, m-am întâlnit cu ceilalți tineri din delegația Eurodesk și am mers împreună spre zona de înregistrare în EYE Village. A fost super fain faptul că am fost împreună acolo și că am putut să vorbim și să ne cunoaștem mai bine. După ce ne-am înregistrat, am luat și cina împreună, într-o atmosferă calmă, eu fiind curioasă de tot ce este în jurul meu, fiind prima dată când am ajuns în Strasbourg, dar și în Franța.

A urmat apoi 9 iulie, prima zi de activități. Ne-am trezit devreme, cu mari emoții și am pornit împreună către EYE Village. Desigur, nu a lipsit o poză de grup, în fața scenei, urmată apoi de puțină explorare a zonei. Apoi a început festivitatea de deschidere, unde am aflat mai multe informații despre eveniment și ce se va întâmpla în cele 2 zile de activități.

Au fost cu adevărat 2 zile pline, unde am împărtășit experiențe, aspirații și planuri împreună cu tinerii din diferite țări, dar și provocările cu care unii dintre noi se întâlnesc, ca tineri cu oportunități reduse.

Fiind o tânără din rural, m-am bucurat să văd participanți care veneau din același mediu ca mine și am putut să împărtășim unii cu alții dificultățile pe care le întâmpinăm și oportunitățile de care nu știam înainte de eveniment. Le-am povestit inclusiv despre Summitul European al Tinerilor din Mediul Rural și cum ne putem (re)conecta și lucra împreună pentru a face vizibile provocările noastre sau ale celor din jur.

În cadrul EYE am participat la diferite activități și paneluri unde am aflat mai multe despre percepția europeană asupra diverselor probleme. Am vorbit despre pandemia de Covid-19 și ce am învățat din ea și cum nu trebuie să tratăm o situație ca și cum ar părea trecătoare, mai ales când aceasta are potențial să escaladeze. Am avut oportunitatea să experimentez biblioteca vie cu persoane din alte țări și să aflu cum o persoană de etnie romă a reușit să câștige dreptul comunității de a vota în Franța, cum a reușit să mobilizeze și să creeze în jurul său o comunitate unită și să inspire alți tineri să se implice pentru a-și face vocea auzită.

Tot în cadrul evenimentului au fost prezente și autoritățile publice din Strasbourg, de la care am aflat despre ce înseamnă, de exemplu, să fii primarul unui oraș, dar și perspectiva instituțiilor asupra tinerilor cu inițiativă. Au fost prezente, de asemenea, diferite organizații neguvernamentale, de la care am aflat despre cum ne putem implica în comunitățile noastre și deși m-am bucurat să văd că există multe structuri pentru tineri, mi-ar fi plăcut să fie prezente și unele specifice pentru tinerii din mediul rural și să aflăm moduri în care aceștia se pot implica la nivel european.

A fost prima dată pentru mine când am fost la Parlamentul European din Strasbourg, și, chiar dacă la început mi-a fost greu să nu mă pierd prin clădirea imensă, a fost un mod prin care am putut explora instituția, ce reprezintă ea și cine sunt membrii ei, printr-o prezentare disponibilă în permanență în cadrul Parlamentului.

La eveniment au fost prezente diferite structuri ale Parlamentului prin care tinerii puteau descoperi ce oportunități de carieră au la nivel european, cum funcționează Consiliul European, drepturile omului și unde poți să găsești informații despre toate acestea.

Chiar dacă am fost mai bine de 8.500 de persoane și de multe ori a fost aglomerat, întreaga experiență a fost una plăcută. Am cunoscut tineri cu inițiativă, tineri cu motivație și energie, pe care abia aștept să îi revăd și în alte contexte.

Inițial când am ajuns am remarcat faptul că majoritatea tinerilor provin din orașe (în special cele mari), dar m-am bucurat să văd și tineri din mediul rural cărora le-am dat de veste despre Summitul European al Tinerilor din Mediul Rural, pe care îl vom organiza în Aroneanu, județul Iași, România, între 5 și 9 septembrie, în cadrul programului European Youth Village, fiind un bun prilej pentru noi să ne revedem și să vorbim de cum putem să facem cunoscute nevoile noastre la nivel european și să ne conectăm tineri din cât mai multe țări.

Mă bucur că am putut face parte din delegația Eurodesk, pentru ca mi-a oferit din start prieteni din diferite țări cu care am petrecut timpul și am putut să mă simt confortabil.
Pentru mine EYE 2023 a fost o experiență de dezvoltare personală și profesională, întâlnind atât factori de decizie, dar și tineri ca mine și din care am plecat cu multe amintiri frumoase.

Roxana, membră a delegației europene Eurodesk la EYE 2023 


Adăugat de: Alexandra Duică

220 Vizualizări
ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
3 Octombrie 2023 - 6 Octombrie 2023
Loc desfăşurare
Jud. Bucuresti, Online, Online
Perioada:
9 Octombrie 2023 - 14 Octombrie 2023
Loc desfăşurare
România
ULTIMELE ştiri
27 Septembrie 2023

Spune „Da” celor două provocări organizate pe perioada campaniei și câștigă cele mai tari premii.

27 Septembrie 2023

Se apropie Time to Move, campania emblematică a Eurodesk care informează tinerii despre oportunitățile internaționale de mobilitate.

ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
3 Octombrie 2023 - 6 Octombrie 2023
Loc desfăşurare
Jud. Bucuresti, Online, Online
Perioada:
9 Octombrie 2023 - 14 Octombrie 2023
Loc desfăşurare
România
ULTIMELE ştiri
27 Septembrie 2023

Spune „Da” celor două provocări organizate pe perioada campaniei și câștigă cele mai tari premii.

27 Septembrie 2023

Se apropie Time to Move, campania emblematică a Eurodesk care informează tinerii despre oportunitățile internaționale de mobilitate.

 
Acest site foloseşte cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Mai multe informații aici.