EYE 2023, un eveniment care pune reflectoarele pe ideile tinerilor asupra viitorului Europei

Data: 19 Iulie 2023

8 iunie, ora 6 dimineaţa – mă pregăteam de îmbarcare în zborul către München, prima parte din călătoria către Strasbourg, oraşul care urma să găzduiască pentru următoarele două zile unul dintre cele mai mari evenimente de tineret la nivel european pe teme legate de viitorul Europei: European Youth Event 2023.

Ştiam că nu va fi o călătorie rapidă, nefiind o legătură directă între România şi Strasbourg, dar, ca de fiecare dată când călătoresc în Europa şi nu am nevoie de paşaport sau nu trebuie să stau la cozi interminabile pentru border control şi acum mi-am reamintint cât de bine este să fii parte din Uniunea Europeană – so thank you EU!

Oricine ar fi vizitat Strasbourg în acele zile ar fi văzut că oraşul era mult mai plin de viaţă ca de obicei: oriunde pe străzile oraşului puteai vedea tineri purtând brăţările de acces la EYE şi sacoşele colorate.

Pentru mine era un sentiment foarte fain nu doar pentru că vedeam cât de plin de viaţă este oraşul, ci şi pentru că ştiam că şi eu, alături de grupul Eurodesk, eram parte din această mişcare, dintre cei care urmau să participe la eveniment, la discuţii esenţiale despre viitorul Europei.

EYE 2023 a fost construit în jurul a două teme principale: pe de o parte, schimbările climatice, mediul înconjurător şi sustenabilitatea, şi pe de altă parte democraţia şi participarea. Sub-teme sau teme conexe precum digitalizarea, viitorul muncii sau diversitatea şi includerea au fost puse în discuţie în cadrul atelierelor sau discuţiilor plenare organizate pe parcursul celor două zile ale evenimentului. Destul de greu de ales, în acest context, la ce activităţi să participi, având în vedere că toate temele propuse sunt foarte interesante şi de actualitate, dar tocmai asta face din eveniment un eveniment reuşit şi care atrage atât de mulţi tineri. 

Diversitatea grupului de participanţi – fie că vorbim de cultură, identitate de gen şi orientare sexuală, dizabilitate, etnie sau alte identităţi – aduce plus valoare evenimentului pentru că reflectă societatea în care trăim de fapt şi pune în evidenţă idei,soluţii, probleme pe care un grup omogen nu le-ar aduce în discuţie din simplul motiv că nu fac parte din realitatea pe care acei oameni o trăiesc zi de zi. Prezentul şi viitorul Europei nu poate fi dezbătut decât în astfel de contexte în care diversitatea nu doar că este vizibilă, ci este şi apreciată şi pusă în valoare. Din acest motiv m-am bucurat când am văzut că diversitatea şi includerea nu sunt promovate doar la nivel declarativ, ci sunt şi puse în practică: interpretarea în limbajul internaţional al semnelor sau diversitatea de gen a invitaţilor la panelurile de discuţie sunt două astfel de exemple.

Printre temele discutate la activităţile la care am participat au fost viitorul muncii, cu implicaţiile sale asupra societăţii, şi importanţa Anului European al Competenţelor, care tocmai ce a început în luna mai a acestui an. Două teme într-un fel conexe, prin faptul că pun în centrul discuţiei aspecte legate de piaţa muncii şi cum va fi aceasta influenţată de evoluţia tehnologiei şi a inteligenţei artificiale (IA), de importanţa recalificării în acest context, de faptul că săptămâna de lucru de 4 zile este din ce în ce mai aproape de a deveni o realitate în multe ţări europene. Cu toţii am văzut în ultimul timp cum inteligenţa artificială poate fi folosită cu scopuri mai mult sau mai puţin bune. Dar acest lucru nu înseamnă că astfel de tehnologii trebuie interzise, ci că un set de reguli trebuie adoptat pentru a reglementa atât modul în care IA este construită, cât şi modul în care aceasta este folosită (consumer facing regulations). Ce implicaţii ar putea avea IA asupra pieţei muncii? Una dintre cele mai vizibile este faptul că tehnologiile care utilizează IA pot înlocui anumite joburi, ceea ce va duce la o reducere a ofertei de muncă, deci implicit la oameni care vor rămâne fără serviciu. 

În acest context este importantă şi tema de discuţie asupra Anului European al Competenţelor, prin care se recunoaşte că recalificarea şi perfecţionarea sunt necesare şi că ar trebui să devină o prioritate pentru Europa. În acelaşi timp, se doreşte şi încurajarea unei abordări care să pună în prim-plan competenţele persoanei, şi nu certificatele sau diplomele obţinute, având în vedere că din ce în ce mai multe persoane dobândesc abilităţi şi competenţe pentru care nu deţin astfel de documente care să le ateste competenţele (de exemplu, dobândirea abilităţii de a edita videouri urmărind tutoriale de pe internet). În ceea ce priveşte săptămâna de lucru de 4 zile, şi acest subiect este la fel de actual ca IA. Sunt multe ţări în care se testează această posibilitate şi unde se observă că aduce beneficii, iar tinerii sunt de cele mai multe ori cei care pun acest subiect în discuţie tocmai pentru că sunt mai preocupaţi de echilibrul viaţă personală – viaţă profesională şi sunt mai vocali, mai ales în mediul online.

Datorită faptului că aceste teme sunt de foarte mare interes pentru mine, m-am bucurat că au fost discutate şi că am putut participa la acele activităţi. Cred că trebuie să existe mai multe astfel de contexte în care aceste teme să fie discutate împreună cu tinerii, având în vedere că ei vor fi sau deja sunt o bună parte dintre cei care vor fi influenţaţi direct de aceste schimbări ale pieţei muncii şi de reglementările care vor fi puse în aplicare. Este clar că încă sunt multe de făcut, iar tinerii trebuie să fie parte a acestor discuţii pentru a-şi spune punctul de vedere şi a-şi exprima îngrijorările, care alftel pot fi trecute cu vederea.

Un lucru pe care mi-ar fi plăcut să-l văd pe agenda de discuţii a evenimnetului este legat de oportunităţile pentru tinerii din mediul rural din ţările europene – ce se face şi ce s-ar putea face mai mult şi mai bine astfel încât tinerii din rural să aibă mai multe oportunităţi şi posibilitatea de a se implica în activităţi nonformale fără a fi nevoiţi să se mute în urban? 

Poate o temă ce va fi discutată data viitoare. Până atunci, mă bucur foarte mult că am avut ocazia să particip la #EYE2023 şi în primul rând, că acest eveniment se organizează pentru tineri.

Ana, membră a delegației europene Eurodesk la EYE 2023

 


Adăugat de: Alexandra Duică

1456 Vizualizări
ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
9 Iunie 2024 - 13 Iunie 2024
Loc desfăşurare
Jud. Bucuresti, Bucuresti, To be decided
Perioada:
17 Iunie 2024 - 21 Iunie 2024
Loc desfăşurare
Jud. Bucuresti, Bucuresti, Online
ULTIMELE ştiri
07 Mai 2024

Platforma UE pentru Participarea Copiilor vrea să afle opiniile tale!

26 Aprilie 2024

Erasmus Open Doors 2024 are loc între 1-31 mai și este un eveniment prin care Agenția Națională urmărește promovarea Programului Erasmus+ și a oportunităților sale de mobilitate în domeniul universitar. 

ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
9 Iunie 2024 - 13 Iunie 2024
Loc desfăşurare
Jud. Bucuresti, Bucuresti, To be decided
Perioada:
17 Iunie 2024 - 21 Iunie 2024
Loc desfăşurare
Jud. Bucuresti, Bucuresti, Online
ULTIMELE ştiri
07 Mai 2024

Platforma UE pentru Participarea Copiilor vrea să afle opiniile tale!

26 Aprilie 2024

Erasmus Open Doors 2024 are loc între 1-31 mai și este un eveniment prin care Agenția Națională urmărește promovarea Programului Erasmus+ și a oportunităților sale de mobilitate în domeniul universitar. 

 
Acest site foloseşte cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Mai multe informații aici.