Proiecte de solidaritate - ESC

Termen de înscriere
28 Mai 2021
ID program
EU0010002395
ID outline
RO0010000607
Data de finalizare
00 0000
Tip eveniment
Voluntariat

Un proiect de solidaritate este o activitate de solidaritate non-profit inițiată, dezvoltată și implementată de către tineri, care durează între 2 și 12 luni. Acesta oferă unui grup de minimum 5 tineri șansa de a-și exprima solidaritatea prin asumarea responsabilității și prin angajamentul de a aduce schimbări pozitive în comunitatea lor locală, iar unele dintre ele pot aborda și probleme regionale sau chiar naționale.

Proiectele de solidaritate trebuie să abordeze principalele provocări din cadrul comunităților, acolo unde este cazul, inclusiv cele identificate în comun în regiunile de frontieră, și trebuie să prezinte, de asemenea, o valoare adăugată europeană.

Cine poate participa

Un grup de cel puțin 5 tineri, cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, care au reședința legală în aceeași țară participantă la programu și care s-au înregistrat pe portalul Corpului European de Solidaritate.

 

Cum funcționeazã

Proiectele de solidaritate trebuie să răspundă provocărilor din cadrul comunităților, dar trebuie să prezinte în mod clar valoare adăugată europeană.

Participarea la un proiect de solidaritate este o experiență importantă de învățare nonformală prin care tinerii se pot dezvolta din punct de vedere personal, educațional, social și civic.

Un proiect de solidaritate este constituit, în mod obișnuit, din următoarele etape:

- Planificare;

- Pregătire;

- Implementare activități;

- Urmărire (inclusiv evaluarea activităților, precum și diseminarea rezultatelor proiectului).

 

Activitățile vor avea loc în țara de reședință a participanților, facilitând participarea tinerilor cu oportunități reduse care ar putea întâmpina dificultăți privind implicarea în activități transnaționale.

Unul dintre participanți își va asuma rolul de reprezentant legal care va fi responsabil de trimiterea cererii de candidatură (cu excepția cazului în care o organizație trimite candidatura în numele grupului).

Grupul va organiza distribuirea sarcinilor și responsabilităților, coordonarea activităților în raport cu obiectivele proiectului.

 

Organizare

Un grup de tineri care planifică un proiect de solidaritate poate, de asemenea, să caute sprijin din partea unei organizații care poate fi orice organism public sau privat.

O organizație poate depune candidatura în numele lor pentru un grant în cadrul Corpului European de Solidaritate.

Rolul organizației trebui să fie, în special, administrativ, să sprijine grupul privind sarcinile administrative și financiare pe durata proiectului. Cu toate acestea, organizația poate oferi și sprijin și îndrumare în identificarea și documentarea rezultatelor învățării.

 

Coach

Tinerii care desfășoară un proiect de solidaritate pot fi sprijiniți de un coach, un voluntar sau un profesionist, care ar putea avea experiență în munca de tineret pentru coordonarea grupurilor de tineri și pentru sprijinirea participării acestora.

Ea/el poate juca roluri diferite în funcție de nevoile unui anumit grup de tineri. Coach-ul rămâne în afara proiectului de solidaritate, nu poate fi membru al grupului și nici nu are legături cu organizația care trimite candidatura (dacă există).

Coach-ul poate sprijini grupul de tineri în pregătirea, implementarea și evaluarea proiectului, pe baza nevoilor grupului.

 

Cine poate trimite candidatura

Orice organism public sau privat trebuie să trimită formularul de candidatură în numele grupului care va implementa proiectul, la Agenția Națională a țării în care candidatul își are reședința legală. Mai multe instrucțiuni privind modul de depunere a cererii de candidatură găsiți la pagina 74 din Ghidul Corpului european de solidaritate 2021.

 

Termene limită

 - 28 mai, ora 12:00 (amiază, ora Bruxelles-ului), pentru proiectele care încep în perioada 15 august – 31 decembrie a aceluiași an;

- 5 octombrie, ora 12:00 (amiază, ora Bruxelles-ului), pentru proiectele care încep în perioada 1 ianuarie - 31 mai a anului următor.

 

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să consultați Ghidul Corpului European de Solidaritate.

Termen de înscriere
28 Mai 2021
ID program
EU0010002395
ID outline
RO0010000607
Data de finalizare
00 0000
Tip eveniment
Voluntariat
Portalul European pentru tineret
ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
24 Mai 2021 - 30 Mai 2021
Loc desfăşurare
Jud. Bucuresti
Perioada:
24 Mai 2021 - 28 Mai 2021
Loc desfăşurare
Jud. Salaj, online, online
ULTIMELE ştiri
14 Mai 2021

Ghid care conține informații pentru tineri privind munca în străinătate.

14 Mai 2021

SET se desfășoară în perioada 24 – 30 mai.

Portalul European pentru tineret
ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
24 Mai 2021 - 30 Mai 2021
Loc desfăşurare
Jud. Bucuresti
Perioada:
24 Mai 2021 - 28 Mai 2021
Loc desfăşurare
Jud. Salaj, online, online
ULTIMELE ştiri
14 Mai 2021

Ghid care conține informații pentru tineri privind munca în străinătate.

14 Mai 2021

SET se desfășoară în perioada 24 – 30 mai.

 
Acest site foloseşte cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Mai multe informații aici.