![]() În contextul Anului European al Tineretului 2022, Direcția Generală Comunicare a Parlamentului European a lansat un apel pentru proiecte, care să fie eligibile pentru sprijin financiar. Obiectivul este de a încuraja și de a facilita implicarea activă a tinerilor cetățeni europeni în construirea unei democrații europene vibrante, având în vedere în special participarea lor la alegerile europene din 2024.
Parlamentul European dorește să co-finanțeze proiecte care să fie încadrate în următoarele 2 acțiuni:
Prima acțiune constă în crearea unor rețele paneuropene de susținători ai participării democratice, prin selectarea unor tineri cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani, care să beneficieze de sesiuni de formare Fiecare rețea de promotori trebuie să acopere cel puțin șapte state membre ale Uniunii Europene. Solicitantul trebuie să detalieze în propunerea de proiect alegerea țărilor pe care a făcut-o, precum și procesul de identificare și selecție a tinerilor care urmează să formeze noile rețele paneuropene. O atenție specială trebuie să fie acordată comunităților minoritare din regiunile periferice ale Europei, precum și cetățenilor care, în mod normal, nu au atât de mult contact cu UE și este mai puțin probabil să fie deja implicați în acțiunile UE. Parlamentul European va sprijini acțiunile de sensibilizare finanțate prin această cerere de propuneri, împărtășind toate informațiile relevante despre procesul de înființare a rețelelor în cadrul platformei together.eu, oferind astfel solicitanților posibilitatea de a implica comunitatea existentă de voluntari. Tinerii susținători care participă la acțiunile finanțate în cadrul acestei cereri de propuneri și care nu sunt încă înregistrați pe platforma together.eu ar trebui să fie încurajați să devină parte a comunității, pentru a păstra legătura cu ceilalți și cu Parlamentul European, pentru a beneficia de sesiuni de formare, informații despre evenimente și oportunități, un buletin informativ etc.
A doua acțiune constă în conceperea și punerea în aplicare a consolidării capacităților prin formare, cu scopul de a oferi tinerilor abilități, competențe și instrumente pentru a juca un rol activ în viața democratică și în promovarea valorilor democratice, inclusiv participarea la alegerile europene din 2024. Programul de acțiuni de consolidare a capacităților ar putea include, printre altele, următoarele subiecte:
Pentru a organiza acțiunile de consolidare a capacităților pot fi utilizate diferite metode de formare, cum ar fi ateliere de lucru, tabere de pregătire, discuții de tip TedX. Utilizarea metodelor de educație non-formală este puternic încurajată. Formările oferite fiecărui tânăr trebuie să conțină minimum 20 de ore (fie sub forma unei formări intensive, fie sub forma unei serii de formări). Participanții trebuie să urmeze întregul program de consolidare a capacităților, de la început până la sfârșit. Rezultatele așteptate ale acțiunilor finanțate în cadrul acestei cereri de propuneri sunt:
Buget Bugetul disponibil este de 1.000.000 EUR Eligibilitate Acțiunile sprijinite în cadrul acestui apel sunt acțiuni mono-beneficiare. Aceasta înseamnă că există o singură entitate juridică care solicită un grant. Cererile prezentate de consorții nu sunt eligibile. Solicitanții trebuie să fie în măsură să demonstreze că sunt:
În cadrul acestui apel de proiecte, conceptul de organizație pan-europeană se referă la:
Durata Acțiunile trebuie să se desfășoare între data de începere a acțiunilor și 31.04.2023. Parlamentul European are birouri de informare în fiecare capitală din statele membre UE, precum și cinci birouri satelit. Aceste birouri vor fi implicate îndeaproape și vor urmări îndeaproape proiectele care au primit o subvenție din partea DG Comunicare. Reprezentanții birourilor vor fi invitați să participe, ori de câte ori este posibil, la dezbateri sau evenimente și vor fi informați cu privire la toate datele și orele de difuzare a emisiunilor de televiziune. Termen limită: 11 mai 2022.
|
Forumul European de Tineret, compus din mai bine de 100 de organizații de tineret la nivel european, a lansat raportul final “Munca de tineret pe bază de voluntariat”.
Forumul European de Tineret, compus din mai bine de 100 de organizații de tineret la nivel european, a lansat raportul final “Munca de tineret pe bază de voluntariat”.