ID program
EU0010000308
ID outline
RO0010000207
Data de finalizare
00 0000
Tip eveniment
Granturi

În contextul Anului European al Tineretului 2022, Direcția Generală Comunicare a Parlamentului European a lansat un apel pentru proiecte, care să fie eligibile pentru sprijin financiar. Obiectivul este de a încuraja și de a facilita implicarea activă a tinerilor cetățeni europeni în construirea unei democrații europene vibrante, având în vedere în special participarea lor la alegerile europene din 2024.

 

Parlamentul European dorește să co-finanțeze proiecte care să fie încadrate în următoarele 2 acțiuni:

 • Crearea de rețele pan-europene de susținători ai participării democratice

Prima acțiune constă în crearea unor rețele paneuropene de susținători ai participării democratice, prin selectarea unor tineri cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani, care să beneficieze de sesiuni de formare Fiecare rețea de promotori trebuie să acopere cel puțin șapte state membre ale Uniunii Europene. Solicitantul trebuie să detalieze în propunerea de proiect alegerea țărilor pe care a făcut-o, precum și procesul de identificare și selecție a tinerilor care urmează să formeze noile rețele paneuropene. O atenție specială trebuie să fie acordată comunităților minoritare din regiunile periferice ale Europei, precum și cetățenilor care, în mod normal, nu au atât de mult contact cu UE și este mai puțin probabil să fie deja implicați în acțiunile UE. Parlamentul European va sprijini acțiunile de sensibilizare finanțate prin această cerere de propuneri, împărtășind toate informațiile relevante despre procesul de înființare a rețelelor în cadrul platformei together.eu, oferind astfel solicitanților posibilitatea de a implica comunitatea existentă de voluntari. Tinerii susținători care participă la acțiunile finanțate în cadrul acestei cereri de propuneri și care nu sunt încă înregistrați pe platforma together.eu ar trebui să fie încurajați să devină parte a comunității, pentru a păstra legătura cu ceilalți și cu Parlamentul European, pentru a beneficia de sesiuni de formare, informații despre evenimente și oportunități, un buletin informativ etc.

 • Acțiuni de consolidare a capacităților pentru promotorii participării democratice care iau parte la rețelele pan-europene

A doua acțiune constă în conceperea și punerea în aplicare a consolidării capacităților prin formare, cu scopul de a oferi tinerilor abilități, competențe și instrumente pentru a juca un rol activ în viața democratică și în promovarea valorilor democratice, inclusiv participarea la alegerile europene din 2024.

Programul de acțiuni de consolidare a capacităților ar putea include, printre altele, următoarele subiecte:

 • Introducere despre Uniunea Europeană și instituțiile sale;
 • Rolul și competențele Parlamentului European;
 • Concepte și tehnici de activism politic, inclusiv campanii, participare și consultare;
 • Leadership și campanii (inclusiv organizarea de evenimente, construirea unei prezențe în social media și campanii, vorbirea în public).

Pentru a organiza acțiunile de consolidare a capacităților pot fi utilizate diferite metode de formare, cum ar fi ateliere de lucru, tabere de pregătire, discuții de tip TedX. Utilizarea metodelor de educație non-formală este puternic încurajată.

Formările oferite fiecărui tânăr trebuie să conțină minimum 20 de ore (fie sub forma unei formări intensive, fie sub forma unei serii de formări).

Participanții trebuie să urmeze întregul program de consolidare a capacităților, de la început până la sfârșit.

Rezultatele așteptate ale acțiunilor finanțate în cadrul acestei cereri de propuneri sunt:

 • Un nivel mai ridicat de conștientizare în rândul tinerilor cetățeni europeni cu privire la acțiunea Uniunii Europene și a instituțiilor sale, în special a Parlamentului European;
 • Crearea unor canale participative pan-europene, care să conecteze Parlamentul European cu tinerii cetățeni și să încurajeze participarea activă a acestora la together.eu, platforma Parlamentului European;
 • O implicare sporită a tinerilor cetățeni europeni în construirea unei democrații europene vibrante, încurajând astfel implicarea și participarea activă a acestora în campania de comunicare pentru alegerile europene 2024.

Buget

Bugetul disponibil este de 1.000.000 EUR

Eligibilitate

Acțiunile sprijinite în cadrul acestui apel sunt acțiuni mono-beneficiare. Aceasta înseamnă că există o singură entitate juridică care solicită un grant. Cererile prezentate de consorții nu sunt eligibile.

Solicitanții trebuie să fie în măsură să demonstreze că sunt:

 • O organizație pan-europeană de tineret sau o organizație pan-europeană a societății civile.

În cadrul acestui apel de proiecte, conceptul de organizație pan-europeană se referă la:
- organizații cu membri naționali care fac parte dintr-o rețea de organizații care împărtășesc valori comune. Numai organizațiile care fac parte dintr-o rețea reprezentată în șapte sau mai multe state membre pot prezenta propuneri în cadrul acestei cereri de propuneri;
- organizații care reprezintă interesele unui grup larg de organizații membre din diferite state membre. Numai organizațiile care au membrii din șapte sau mai multe state membre pot prezenta propuneri în cadrul acestei cereri de propuneri.

 • O persoană juridică constituită și înregistrată ca entitate fără scop lucrativ sau echivalentă în conformitate cu legislația națională, de cel puțin trei ani la data depunerii cererii;
 • Cu sediul într-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene;
 • Persoană juridică cu afiliere politică nepartizană.

Durata

Acțiunile trebuie să se desfășoare între data de începere a acțiunilor și 31.04.2023.

Parlamentul European are birouri de informare în fiecare capitală din statele membre UE, precum și cinci birouri satelit. Aceste birouri vor fi implicate îndeaproape și vor urmări îndeaproape proiectele care au primit o subvenție din partea DG Comunicare. Reprezentanții birourilor vor fi invitați să participe, ori de câte ori este posibil, la dezbateri sau evenimente și vor fi informați cu privire la toate datele și orele de difuzare a emisiunilor de televiziune.

Termen limită: 11 mai 2022.


Mai multe informații sunt disponibile aici: https://www.europarl.europa.eu/contracts-and-grants/en/grants/media-and-events

 

 

ID program
EU0010000308
ID outline
RO0010000207
Data de finalizare
00 0000
Tip eveniment
Granturi
Portalul European pentru tineret
ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
23 Octombrie 2022 - 28 Octombrie 2022
Loc desfăşurare
Ungaria
Perioada:
21 Iulie 2022 - 25 Iulie 2022
Loc desfăşurare
Jud. Bucuresti, București, se va comunica ulterior participanților
ULTIMELE ştiri
29 Iunie 2022

Forumul European de Tineret, compus din mai bine de 100 de organizații de tineret la nivel european, a lansat raportul final “Munca de tineret pe bază de voluntariat”. 

23 Iunie 2022
Portalul European pentru tineret
ULTIMELE EVENIMENTE
Perioada:
23 Octombrie 2022 - 28 Octombrie 2022
Loc desfăşurare
Ungaria
Perioada:
21 Iulie 2022 - 25 Iulie 2022
Loc desfăşurare
Jud. Bucuresti, București, se va comunica ulterior participanților
ULTIMELE ştiri
29 Iunie 2022

Forumul European de Tineret, compus din mai bine de 100 de organizații de tineret la nivel european, a lansat raportul final “Munca de tineret pe bază de voluntariat”. 

23 Iunie 2022
 
Acest site foloseşte cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Mai multe informații aici.