Europass

ID program
EU0010000148
ID outline
RO0010000205
Data de finalizare
31 Decembrie 2013
Tip eveniment
Dacă îţi planifici să te înscrii într-un program de studiu sau de formare profesională, eşti în căutarea unui loc de muncă sau câştigi experienţă în străinătate, este important să-ţi faci clar înţelese abilităţile şi competenţele.
Europass este un nou mod de a ajuta persoanele:

 • să-şi facă clar şi uşor înţelese oriunde în Europa abilităţile şi calificările dobândite (Uniunea Europeană, AELS/SEE şi ţările candidate);

 • să se mute oriunde în Europa.

  Europass este un portofoliu personal de documente pe care cetăţenii îl pot folosi voluntar pentru a-şi face cunoscute calificările şi competenţele în Europa, în vederea facilitării accesului pe piaţa muncii sau al accesului la programe de educaţie şi formare. Europass nu este un instrument de validare sau recunoaştere a competenţelor şi calificărilor, ci oferă o platformă comună de prezentare a acestora, care facilitează recunoaşterea lor la nivel european. Ajutând cetăţenii să comunice şi să-şi prezinte mai bine calificările şi abilităţile în întreaga Europă, Europass promovează atât mobilitatea ocupaţională, între ţări dar şi între sectoare, cât şi mobilitatea educaţională.

  Cum poate fi obţinut un portofoliu Europass? Portofoliul Europass cuprinde cinci documente, disponibile în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene:
  Două dintre aceste documente pot fi completate de persoana în cauză:

 • Curriculum vitae Europass - CV-ul este coloana vertebrală a portofoliului Europass. Orice persoană care doreşte să folosească Europass-ul poate începe prin a completa CV-ul Europass. CV-ul Europass oferă vizibilitate competenţelor şi calificărilor tale, la acesta putându-se ataşa şi alte documente Europass.

 • Paşaportul lingvistic Europass - paşaportul lingvistic este un document în care cetăţenii pot să-şi înregistreze competenţele lingvistice şi experienţa culturală. El a fost creat de către Consiliul Europei şi are la bază Cadrul European Comun de Referinţă Lingvistică care a devenit standardul european pentru identificarea nivelului competenţelor lingvistice.

  Alte trei documente completate şi eliberate de organizaţii competente - universităţi, centre de formare etc.

 • Mobilitatea Europass - este un document de prezentare a unei perioade de activitate organizată (numită experienţă de mobilitate Europass), pe care o persoană o efectuează într-o altă ţară europeană în vederea învăţării sau formării profesionale. Experienţa de Mobilitate Europass este monitorizată de două instituţii aflate în parteneriat – una în ţara de origine, cealaltă în ţara gazdă. Žn cadrul acestui parteneriat, cele două instituţii stabilesc de comun acord obiectivele, conţinutul şi durata mobilităţii. Orice persoană care a urmat o perioadă de studiu/formare sau un stagiu într-o altă ţară europeană poate beneficia de acest document, indiferent de vârstă sau de nivelul său de educaţie. Documentul de Mobilitate Europass este completat de cele două organizaţii (de origine şi gazdă) implicate în proiectul de mobilitate, într-o limbă agreată de ambele organizaţii şi de persoana în cauză. El poate fi obţinut la cerere prin organizaţia de trimitere care va contacta Centrul Naţional Europass.

 • Suplimentul Europass la Diplomă - este acordat oricărui absolvent de învăţământ superior care posedă o diplomă eliberată de o universitate acreditată. Acest document clarifică şi face mai uşor de înţeles informaţiile conţinute în diplomă, în special în afara ţării în care a fost acordată. Suplimentul Europass la Diplomă a fost creat de către Unesco şi Consiliul Europei. El este eliberat de către aceeaşi instituţie de învăţământ superior care a eliberat şi diploma şi trebuie, în principiu, să fie acordat tuturor absolvenţilor de învăţământ superior.  

 • Suplimentul Europass la certificatul profesional - acesta este un supliment la certificatul de educaţie şi formare profesională, care clarifică calificările profesionale ale tuturor persoanelor ce deţin astfel de calificări. Suplimentul nu reprezintă un substitut al Certificatului original sau un sistem de recunoaştere sau validare a competenţelor profesionale.

  Aceste documente, şi multe altele, sunt disponibile pe Portalul Europass: http://europass.cedefop.europa.eu.
  Portalul Europass oferă, de asemenea, informaţii complete despre alte documente care nu sunt completate direct de către cetăţeni, ci sunt eliberate de organizaţii relevante, universităţi, centre de formare etc.

  Datorită diferenţelor uriaşe între sistemele naţionale de educaţie şi formare, Europass este implementat si promovat pe scară largă la nivelul statelor membre. Žn fiecare ţară, un Centru Naţional Europass va promova Europass şi va coordona toate activităţile referitoare la acesta, în colaborare cu organizaţii relevante, reţele şi autorităţi, precum şi cu parteneri sociali.
  Contactează Centrul Naţional Europass din ţara ta de origine pentru informaţii suplimentare.
 • ID program
  EU0010000148
  ID outline
  RO0010000205
  Data de finalizare
  31 Decembrie 2013
  Tip eveniment
  Portalul European pentru tineret
  ULTIMELE EVENIMENTE
  Perioada:
  13 Decembrie 2021 - 18 Decembrie 2021
  Loc desfăşurare
  Turcia
  Perioada:
  22 Noiembrie 2021 - 28 Noiembrie 2021
  Loc desfăşurare
  Italia
  ULTIMELE ştiri
  04 Octombrie 2021

  O nouă ediție a campaniei anuale Eurodesk a fost lansată la 1 octombrie.

  30 Septembrie 2021
  Portalul European pentru tineret
  ULTIMELE EVENIMENTE
  Perioada:
  13 Decembrie 2021 - 18 Decembrie 2021
  Loc desfăşurare
  Turcia
  Perioada:
  22 Noiembrie 2021 - 28 Noiembrie 2021
  Loc desfăşurare
  Italia
  ULTIMELE ştiri
  04 Octombrie 2021

  O nouă ediție a campaniei anuale Eurodesk a fost lansată la 1 octombrie.

  30 Septembrie 2021
   
  Acest site foloseşte cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
  Mai multe informații aici.